Sağlıklı Yaşam Cinsellik Şifalı Bitkiler Zayıflama Diyet Gebelik Doğum Sezaryen Çocuk Eğitimi

Haberler Anasayfa
 Genel Sağlık
 Çocuk Sağlığı
 Ağız ve Diş Sağlığı
 Cinsel Sağlık
 Kadın Sağlığı
 Gebelik
 Ruh Sağlığı
 Spor ve Sağlık
 Spor Aletleri
 Erkek Sağlığı
 Dengeli Beslenme ve Diyet
   Diyetler
   Dengeli Beslenme
   Vitaminler ve Mineraller
   Besin Değerleri
 Alerji ve Enfeksiyon
 Kalp ve Damar Sağlığı
 Göz Sağlığı
 Ortopedi
 Tamamlayıcı Tıp
 Cilt Sağlığı
 Sindirim Sistemi

Zayıflarken Sağlığınızı Kaybetmeyin

Bilinçsizce yapılan çok düşük kalorili sağlıksız zayıflama diyetleri pek çok sağlık sorunlarına neden olabilmektedir

Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan şişmanlık (obezite), teknolojinin getirdiği yaşam şekli ve ayaküstü beslenmenin yaygınlaşmasıyla gün geçtikçe artmakta ve kişilerin yaşam kalitelerini düşürmektedir. Bir yanda değişen beslenme alışkanlıkları, diğer yanda güzelliğin “sıfır beden” gibi ölçülere indirgenmesi nedeniyle, bireyler bilinçsizce sağlıksız zayıflama diyetlerini uygulamakta ve bu durum pek çok sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Bilinçsizce yapılan çok düşük kalorili sağlıksız zayıflama diyetleri; baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizlikleri, kabızlık, kansızlık, ciltte kuruluk, saç dökülmesi gibi pek çok sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu diyetler, bazal metabolizma hızının düşmesine, diyetin bırakılması sonrasında hızla verilen kiloların geri alınması nedeniyle bireylerin sürekli zayıflama diyeti uygular hale gelmesine neden olmaktadır. Bir çok kişi sadece kilo verme amaçlı, kişiye özel olmayan, beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyen ama hızlı kilo verdiren yöntemler uygulamakta, çok düşük kalorili ve hızlı ağırlık kaybına neden olan diyetlerin sıklıkla uygulanıp bırakılması sonrasında her seferinde metabolizma yavaşladığı için bir sonraki diyet başlangıcında kilo vermek zorlaşmaktadır.

Yaz aylarının yaklaştığı şu günlerde hızlı ağırlık kaybına neden olacak çok düşük kalorili ve sağlıksız zayıflama diyeti uygulamaları yaygınlaşmakta ve piyasada zayıflama amaçlı satılan zayıflama bantları, bitkisel karışımlar vb. kontrolsüzce kullanılmaktadır. Bu tür ürünlerin kontrolsüzce kullanımının sağlık açısından sakıncalara neden olabileceği ve ağırlık kaybının sağlanmasında sadece geçici çözümler sağladığı unutulmamalıdır. Uzun vadede vücut ağırlığının korunmasında mutlaka bireylerin yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeleri, hareketli bir yaşam tarzını benimsemeleri, sağlığın korunması ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin arttırılması açısından büyük önem taşımaktadır.

Vücut ağırlığının kontrol altına alınmasında temel ilke; besinlerle vücuda alınan enerji ile günlük harcanan enerjinin dengede tutulmasıdır. Vücut ağırlığının azaltılmasına yönelik zayıflama diyetlerinde ise; besinlerle sınırlı enerji alınması ile birlikte vücudun ihtiyacı olan besin öğesi gereksinimlerinin karşılanması temel alınmalıdır. Sağlıklı zayıflama diyetleri bu ilkeyi göz önünde bulunduran diyetlerdir ve doktor kontrolü ve diyetisyen gözetimi altında uygulanmalıdır. Zayıflama diyetleri tamamen kişiye özgüdür ve bireyin yaşı, beden yapısı, boy uzunluğu, cinsiyeti, mesleği, mevcut hastalıkları, beslenme alışkanlıkları vb. faktörler göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. Sağlıklı zayıflamak için kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan, çok düşük enerjili şok diyetler ve tek tip besine dayalı diyetlerden kaçınılmalı, sağlık kontrolleri yaptırıldıktan sonra diyetisyen tarafından bireye özgü olarak hazırlanan ve haftada 0.5-1 kilogram ağırlık kaybına yol açan, yavaş ve uzun sürede zayıflamayı hedefleyen diyetler uygulanmalıdır.





Sağlıklı ve ideal vücut ağırlığına ulaşmak ve bu kiloyu korumak amacıyla uygulanacak sağlıklı zayıflama diyetlerinin içeriği ile ilgili öneriler aşağıda sıralanmıştır.



1.
Zayıflama diyetlerinin mutlaka sağlık kontrollerinden geçtikten sonra doktor/diyetisyen kontrolü altında uygulanması; hızlı kilo vermeye yönelik zayıflama ilaçları, zayıflama bantları, bitkisel karışım vb. yöntemlerin bilinçsizce ve kontrolsüzce doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmaması son derece önemlidir.
2.
Sağlıklı ve kalıcı ağırlık kaybı için haftada en fazla 0.5-1.0 kg verilecek şekilde bireye özgü hazırlanan zayıflama diyetleri uygulanmalıdır.
3.
4. Zayıflama diyetlerinde mutlaka besin çeşitliliği sağlanmalı, tek tip beslenmeye dayalı diyetler uygulanmamalıdır.
Öğün atlamamaya ve düzenli aralıklarla günde 3 ana, 3 ara öğün uygulamaya özen gösterilmelidir.
5.
Zayıflama diyetlerinin uygulanması esnasında sıklıkla ortaya çıkan kabızlık probleminin önlenmesi açısından lif içeriği yüksek besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Lif içeriği yüksek yiyecekler grubuna giren; sebze, meyve, kurubaklagiller, tam tahıl ürünlerinin ayrıca mide boşalma hızını yavaşlatarak tokluk hissini uzattığı ve ağırlık kontrolünün sağlanmasına yardımcı olduğu unutulmamalıdır.
6.
Tatlı, pasta gibi şekerli besinlerin tüketimi azaltılmalı, kuru baklagiller grubuna giren nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kan şekerini dengeleyici besinlerin tüketimi arttırılmalıdır.
7.
8. Tokluk hissini uyandıran sinyallerin yaklaşık 20 dakika içinde beyine ulaştırılması nedeniyle hızlı yemek tüketiminden kaçınılmalı, besinler iyice çiğnenmeli ve yavaş yemek yemeğe özen gösterilmelidir.
Yemek yerken başka bir işle (televizyon seyretme, kitap okuma vb.) meşgul olmak farkında olmadan fazla besin tüketimine neden olabilir. Bu yüzden yemek yemek başlı başına bir olay olarak algılanmalı ve yemek yerken başka bir işle meşgul olunmamalıdır.
9.
Yemeklerin mümkün olduğunca küçük tabaklarda porsiyonlanarak tüketilmesine özen gösterilmelidir.
10.
11. Yemeklerde kullanılan yağ türüne de dikkat edilmeli, yemeklerde kullanılan yağın bir kısmının zeytinyağı, bir kısmının da mısırözü, soya veya ayçiçek gibi bitkisel sıvı yağlar olmasına özen gösterilmeli, ancak aşırı yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalıdır.
Yemekler pişirilirken haşlama, ızgara veya fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır.
12.
Güvenli besin tüketimi için alınan ambalajlı gıdaların etiketleri ve besin içerikleri mutlaka okunmalı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni alınmış olmasına dikkat edilmelidir.
13.
Vücutta oluşan zararlı maddelerin atımı ve barsak sağlığı için günde en az 8-10 su bardağı su tüketmeye özen gösterilmelidir.
14.
Haftada en az 3 kez ve 30 dakika süreyle düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösterilmelidir.

Sağlık Bakanlığı; 26.07.2009
İlgili Haberler
Kış Aylarında Sağlıklı Beslenme
07.01.2011
Balık ve Sağlık
07.01.2011
Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı
14.10.2010
Sıcak Yaz Mevsimi, Ramazan Ayı ve Beslenme
10.08.2010
Zayıflama İlaçları
01.08.2010
Sıfır Beden mi Sağlıklı Beden mi
13.04.2010

Hastalıklar > Dahiliye, Vüdudumuz, Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz (KBB), Kalp Damar, Enfeksiyon Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Dermatoloji (Deri Hastalıkları), Ortopedi, Göz Hastalıkları, Üroloji (Bevliye), Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hastalıkları

Sağlık Rehberi > Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler (İstanbul), Tedavi Merkezleri, Doktorlar, Sağlık Sigortası, Tüp Bebek, Aile Sağlığı, Kadın, Güzellik ve Lazer Epilasyon, İlaç Şirketleri, Sağlık Dernekleri

Sağlık Kitapları > Sağlıklı ve Doğal Yaşam, Şifalı Bitkiler, Sağlıklı Beslenme, Zayıflama ve Diyet, Cinsellik Eğitimi, Hamilelik, Doğum ve Sezaryen, Bebek Bakımı ve Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Eğitimi ve Psikolojisi, Tıp Sözlükleri

Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine
lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

İletişim   |   Ekoorganik %100 Katkısız Ürünler   |   E-devlet uygulamalarına hızlı erişim