Sağlıklı Yaşam Cinsellik Şifalı Bitkiler Zayıflama Diyet Gebelik Doğum Sezaryen Çocuk Eğitimi

Haberler Anasayfa
 Genel Sağlık
   Son Dakika
   Hastalıklar
   Organ Nakli
   Hormonlar
 Çocuk Sağlığı
 Ağız ve Diş Sağlığı
 Cinsel Sağlık
 Kadın Sağlığı
 Gebelik
 Ruh Sağlığı
 Spor ve Sağlık
 Spor Aletleri
 Erkek Sağlığı
 Dengeli Beslenme ve Diyet
 Alerji ve Enfeksiyon
 Kalp ve Damar Sağlığı
 Göz Sağlığı
 Ortopedi
 Tamamlayıcı Tıp
 Cilt Sağlığı
 Sindirim Sistemi

1 Aralik Dünya AIDS Günü

HIV Enfeksiyonu 1980'li yillardan beri tüm dünyada görülmektedir. Bulasma yolu ise en sik korunmasiz cinsel temas, ikinci olarak ise damar içi madde kullananlarin ortak paylastigi enjektörler ile olmaktadir.

HIV Enfeksiyonu, tüm yas gruplarinda görülebilmektedir. Hastaligin kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastaligindan ölümler azalmaktadir. Bununla birlikte uygulanan ilaç tedavisi bulasiciligi da engellemekte, HIV(+) anne ve babadan, HIV(-) bebek dogabilmektedir. Ancak hastaligin asisi bulunmamaktadir.
Önlenebilir bir hastalik olan HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktir. Tek esliligin yani sira, riskli cinsel temasta dogru kondom kullanimi, hastaligin cinsel yolla bulasmasina karsi en güvenli ve basit korunma yollaridir.
Birlesmis Milletler HIV/AIDS Ortak Programi UNAIDS 2013 yili raporuna göre; dünyada 2012 yili içinde yaklasik 2,3 milyon kisinin HIV'e yakalandigi, 35,3 milyon HIV tasiyicisinin bulundugu ve 1,6 milyon kisinin AIDSnedeni ile öldügü tahmin edilmektedir.
Ülkemizde de HIV/AIDS hastaligi konusundaki farkindaligin ve test imkânlarinin artmasi ile birlikte, tani alan HIV/AIDS vaka sayisinda göreceli bir artis görülmektedir. Ancak Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açisindan hastaligin az siklikta görüldügü ülkeler arasinda degerlendirilmektedir.
Bakanligimiza 1985'den 2013 yili Kasim ayina kadar toplam 7050 HIV(+) kisi bildirimi yapilmistir. Vakalarin yaklasik %73'ünü erkekler olusturmaktadir. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 40-49 yas arasindaki kisilerdir. Ülkemizde bildirimi yapilan HIV(+) vakalarin yaklasik %17'si yabanci uyrukludur. Ülkemizde bulasma en sik cinsel yolla olmaktadir.
Bireylerin ayirimcilik ve damgalanmaya ugramalarina engel olmak üzere, birimlerimiz tarafindan yapilan bildirimler kodlu bir sekilde yapilmaktadir. Kisilerin bilgileri üçüncü kisiler ile kesinlikle paylasilmamaktadir.
Ülkemizde HIV ile enfekte kisilerin tedavileri, sosyal güvence kapsaminda karsilanmaktadir. Saglik sigorta kapsaminda olmayan HIV/AIDS hastalarina sosyal durumlari uygunsa yesil kart saglanmaktadir.
Bakanligimiz, akademik çevreler, sivil toplum kuruluslari ve uluslararasi kuruluslar ile isbirligi içinde,
HIV/AIDS konusunda toplumsal duyarliligin artirilmasi,
Halkimizin HIV/AIDS hastaliginin bulasma yollari ve saglikli cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi,
Kisilerin toplumda ayrimcilik ve damgalanmaya ugramalarinin azaltmasi hatta ortadan kaldirilmasi,
Süpheli temasi olan kisilerin HIV/AIDS hastaligi, bulasma, korunma yollari konusunda bilgilendirilmesi ve dogru yönlendirilmeleri için,
Gönüllü Danismanlik ve Test Merkezlerinde ücretsiz danismanlik ve test hizmetlerini sürdürmektedir.

Saglik Bakanligi; 01.12.2013
İlgili Haberler
1 Aralik Dünya AIDS Günü
01.12.2013
Kızamık Salgını ve Aşılama
20.05.2011
“Nişasta Bazlı Şeker”le İlgili Bilim Kurulu Raporu
20.05.2011
Sigara Bırakma Tedavisi Destek Programı
02.05.2011
Tüberküloz Günü
24.03.2011
Aile Hekimliği
07.12.2010

Hastalıklar > Dahiliye, Vüdudumuz, Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz (KBB), Kalp Damar, Enfeksiyon Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Dermatoloji (Deri Hastalıkları), Ortopedi, Göz Hastalıkları, Üroloji (Bevliye), Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hastalıkları

Sağlık Rehberi > Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler (İstanbul), Tedavi Merkezleri, Doktorlar, Sağlık Sigortası, Tüp Bebek, Aile Sağlığı, Kadın, Güzellik ve Lazer Epilasyon, İlaç Şirketleri, Sağlık Dernekleri

Sağlık Kitapları > Sağlıklı ve Doğal Yaşam, Şifalı Bitkiler, Sağlıklı Beslenme, Zayıflama ve Diyet, Cinsellik Eğitimi, Hamilelik, Doğum ve Sezaryen, Bebek Bakımı ve Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Eğitimi ve Psikolojisi, Tıp Sözlükleri

Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine
lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

İletişim   |   Ekoorganik %100 Katkısız Ürünler   |   E-devlet uygulamalarına hızlı erişim