Sağlıklı Yaşam Cinsellik Şifalı Bitkiler Zayıflama Diyet Gebelik Doğum Sezaryen Çocuk Eğitimi

Haberler Anasayfa
 Genel Sağlık
   Son Dakika
   Hastalıklar
   Organ Nakli
   Hormonlar
 Çocuk Sağlığı
 Ağız ve Diş Sağlığı
 Cinsel Sağlık
 Kadın Sağlığı
 Gebelik
 Ruh Sağlığı
 Spor ve Sağlık
 Spor Aletleri
 Erkek Sağlığı
 Dengeli Beslenme ve Diyet
 Alerji ve Enfeksiyon
 Kalp ve Damar Sağlığı
 Göz Sağlığı
 Ortopedi
 Tamamlayıcı Tıp
 Cilt Sağlığı
 Sindirim Sistemi

Organ ve Doku Nakli Hizmetleri

Organ ve doku nakli hizmetleri ülkemizin açısından son derece önemlidir. Zira, tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır.

Organ ve doku nakli hizmetleri ülkemizin açısından son derece önemlidir. Zira, tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır. Bu hastaların bir kısmı uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını kaybetmekte, bir kısmı ise tedavi olmak amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmaya çalışmaktadır. Yurt dışı tedavileri, ülkemize trilyonlarca liralık maliyet getirmektedir. Yurt dışına tedaviye giden bazı hastalar ise uygun olmayan koşullarda yapılan nakiller nedeniyle hayatlarını kaybetmektedirler.

Bakanlığımız, 1.6.2000 tarihli ve 24066 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği” ile, tedavisi doku veya organ nakli ile mümkün olan hastaların hayatiyetini sürdürmek için nakilleri gerçekleştirecek organ ve doku nakli merkezlerinin, organ ve doku kaynağı merkezlerini ve doku tipleme laboratuvarlarının açılması, çalışması ve denetimi ile bunların bağlı olduğu kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşların uymak zorunda oldukları usul ve esasları düzenlemeyi, organ ve doku nakli hizmetlerinin yürütülmesinde uyulması gereken esasları belirlemeyi amaçlamıştır.

Bu hizmetin etkili ve yeterli düzeyde verilebilmesi için Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Daire Başkanlığı kurulmuştur.

İlgili Yönetmelik hükümlerine göre, nakli yapılan her organ ve doku için Bakanlığımız nezdinde ayrı ayrı bilim kurulları oluşturulmuştur. Bunlar:

Kalp-Kalp Kapağı-Akciğer Nakilleri Bilim Kurulu,
Karaciğer Nakilleri Bilim Kurulu,
Böbrek Nakilleri Bilim Kurulu,
Kornea Nakilleri Bilim Kurulu,
Kemik İliği Nakilleri Bilim Kurulu,
İmmünoloji Bilim Kurulu,
Diyaliz Bilim Kurulu (daha önce kurulmuş bir kuruldur).
Genel Müdürlüğümüze bağlı olmak üzere; Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi ile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana ve Kayseri Bölgesel Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezleri oluşturulmuştur.

İlgili Yönetmeliğe göre; “Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce faaliyete geçmiş bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait organ ve doku nakli merkezleri, yönetmeliğin yayımından itibaren en geç üç ay içerisinde yaptıkları organ nakli türlerini ve bu nakil türlerinin sorumlularını Bakanlığa bildirmek zorundadırlar. Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce yapılan organ ve doku nakli başvuruları hükümsüzdür. Bu merkezler, bu yönetmeliğe uygun olarak tekrar başvuracaklardır.” Tüm organ ve doku nakli yapan merkezler hangi yıldan itibaren ve hangi organ ve doku nakillerini kimin sorumluluğunda yaptıklarını belirten bilgileri Bakanlığımıza göndermişlerdir.

Organ ve doku nakli merkezi açılması için yapılan başvurular ilgili Bilim Kurulu tarafından değerlendirilmekte, değerlendirme sonucunda hazırlanan rapor Ulusal Koordinasyon Kurulu’na sunulmaktadır. Başvuru, Ulusal Koordinasyon Kurulu’nda ülke ihtiyaçlarına ve ulusal planlamaya göre incelenmektedir. Uygun görüldüğü taktirde, Bakanlığımızca açılma izni verilmektedir.

Organ ve doku nakli hizmetlerinin sunumunda, en önemli olan hususlardan biri, organ bağışının ve kadavra organ temininin arttırılması gereğidir. Yönetmeliğin 22 nci maddesine göre; her organ ve doku kaynağı merkezinde yoğun bakım ünitesi sorumlu hekimine bağlı olarak çalışan bir koordinatör hekim ve iki yardımcısının görevlendirilmesi istenmiştir. Tüm organ nakli ve organ kaynağı merkezlerinde koordinatör ve yardımcıları belirlenerek kimlik ve iletişim bilgileri Bakanlığımıza gönderilmiştir.

Ülkemizde organ ve doku nakli hizmetleri bugüne kadar yapılan çalışmalara rağmen halen istenilen düzeye ulaşmamıştır.

Sağlık Bakanlığı; 07.06.2009
İlgili Haberler
1 Aralik Dünya AIDS Günü
01.12.2013
Kızamık Salgını ve Aşılama
20.05.2011
“Nişasta Bazlı Şeker”le İlgili Bilim Kurulu Raporu
20.05.2011
Sigara Bırakma Tedavisi Destek Programı
02.05.2011
Tüberküloz Günü
24.03.2011
Aile Hekimliği
07.12.2010

Hastalıklar > Dahiliye, Vüdudumuz, Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz (KBB), Kalp Damar, Enfeksiyon Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Dermatoloji (Deri Hastalıkları), Ortopedi, Göz Hastalıkları, Üroloji (Bevliye), Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hastalıkları

Sağlık Rehberi > Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler (İstanbul), Tedavi Merkezleri, Doktorlar, Sağlık Sigortası, Tüp Bebek, Aile Sağlığı, Kadın, Güzellik ve Lazer Epilasyon, İlaç Şirketleri, Sağlık Dernekleri

Sağlık Kitapları > Sağlıklı ve Doğal Yaşam, Şifalı Bitkiler, Sağlıklı Beslenme, Zayıflama ve Diyet, Cinsellik Eğitimi, Hamilelik, Doğum ve Sezaryen, Bebek Bakımı ve Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Eğitimi ve Psikolojisi, Tıp Sözlükleri

Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine
lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

İletişim   |   Ekoorganik %100 Katkısız Ürünler   |   E-devlet uygulamalarına hızlı erişim