MedikalSözlük.com
MedikalSözlük.com
★ Sağlık Bilgileri ★ Tıp Terimleri ★ Güvenilir ★ Güncel
★ Sağlık Bilgileri ★ Tıp Terimleri ★ Güvenilir ★ Güncel

Yüksek Ateş

doktor
Normalin üstündeki vücut ısısı olarak tanımlanabilecek olan ateş, anne babaları korkutsa da aslında çocuk için zararlı değil hatta yararlıdır
Vücut sıcaklığının yükselmesine ateş denir. Vücut sıcaklığı bedenin her yerinde aynı değildir. Örneğin; termometre ağza konulduğunda görülen ısı, koltuk altına konulduğunda gösterdiği ısıdan 0,5 derece daha düşüktür. Diğer taraftan, vücut ısısı gün boyunca da 0,5 derece oynar.

Sabahın erken saatlerinde ısı düşük, akşam saatlerinde yüksektir. Vücut ısısı 36,2 - 37,5 arasında ise normaldir. Yüksek ateşle birlikte; üşütme, titreme, baş ağrısı, bunalma, huzursuzluk, vücut kırgınlığı, iştahsızlık, kabızlık, sayıklama, havale veya koyu renkli idrar çıkarmada görülebilir.

Ateşin nedeni, genellikle soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı, boğaz ağrısı, bronşit, sinüzit, kulak iltihabı, bağırsak iltihabı veya böbrek hastalıklarından biri olabilir. Bu nedenle tedaviden önce nedeni tespit etmek gerekir.

Ateş Ne Kadar Yükselirse Tehlikeli Olur?
Normalin üstündeki vücut ısısı olarak tanımlanabilecek olan ateş, anne babaları korkutsa da aslında çocuk için zararlı değil hatta yararlıdır. Çocuk hastalıklarında, özellikle enfeksiyonlarda görülen bir bulgudur, kendi başına bir hastalık değildir. Ateş, vücudun enfeksiyon etkeniyle savaşmasını, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

Ateşli bir kişinin değerlendirirken, ateşin yüksekliğinden çok genel duruma göre değerlendirilir. Ateşin ne kadar yüksek olduğu, hastalığın ciddiyetinin göstergesi değildir. Yüksek ateşin en sık nedeni basit viral enfeksiyonlar, 39-40 derece ateşe neden olabilir. Bazı ciddi hastalıklar da çok yüksek ateşe yol açmayabilir.

Yüksek ateş normalde tek başına çok korkutucu olmamakla birlikte 0-3 ay arası bebeklerde normalin üstünde ölçülen bir vücut ısısı çok yüksek olmasa da doktora danışılmalıdır. Diğer yaş gruplarında ki çocuklarda ise çocuk uyanık, hareketli, rahat yiyip içebiliyorsa, uykusu ve solunumu sorunu yoksa yüksek ateşin büyük bir soruna işaret etme olasılığı düşüktür. Bu listede yer alan sorunlarla birlikte görülen yüksek ateş veya bu sorunların olmadığı durumlarda 24 saatten uzun süren yüksek ateş durumlarında hemen bir sağlık kurumuna başvurulması önerilir.

Ateşli kişinin, normalden fazla sıvı almasına, susuz kalmamasına dikkat etmek gerekir.
Eğer ateş çok yüksek değilse ve kişi kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş aldırılabilir. Hastanın bulunduğu ortam serin tutulmalı, giysileri mümkün olduğunca ince olmalıdır.
Ateşin Nedenleri Nelerdir?
Virüs veya bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı, grip gibi enfeksiyonlar ateşin sık görülen nedenleridir.
Soğuk algınlığında
Anjin, orta kulak iltihabı,
Nadiren zatürree, menenjit, tüberküloz gibi ciddi enfeksiyonlar
Aşılar
Romatizmal hastalıklar, bağışıklık sistemi hastalıkları



21.06.2009
Medikal Sözlük




Çerez Politikası için tıklayınız
Sitemizi kullanmaya devam ederseniz, çerez politikamızı kabul ettiğinizi varsayarız.
MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

2004 Ⓒ MedikalSözlük.com tüm hakları saklıdır. İçerik ve Görsellerin İzinsiz Kopyalanması yada Kullanılması Yasaktır.