Sağlıklı Yaşam Cinsellik Şifalı Bitkiler Zayıflama Diyet Gebelik Doğum Sezaryen Çocuk Eğitimi

Haberler Anasayfa
 Genel Sağlık
 Çocuk Sağlığı
 Ağız ve Diş Sağlığı
 Cinsel Sağlık
 Kadın Sağlığı
 Gebelik
 Ruh Sağlığı
 Spor ve Sağlık
 Spor Aletleri
 Erkek Sağlığı
 Dengeli Beslenme ve Diyet
 Alerji ve Enfeksiyon
 Kalp ve Damar Sağlığı
 Göz Sağlığı
 Ortopedi
 Tamamlayıcı Tıp
 Cilt Sağlığı
 Sindirim Sistemi
   Mide Hastalıkları
   Sindirim Sorunları

Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı, vücudun, bazı tahıllarda bulunan ve gluten olarak da adlandırılan, belirli protein zincirlerine verdiği kronik reaksiyondur

Çölyak hastalığı, vücudun, bazı tahıllarda bulunan ve gluten olarak da adlandırılan, belirli protein zincirlerine verdiği kronik reaksiyondur. Bu reaksiyon, ince bağırsakta bulunan villus çıkıntılarının zarar görmesine ve bunun sonucu olarak da besinlerin ince bağırsakta gerektiği gibi emilememesine neden olur.

Çölyak hastalığının genellikle aile içinde birden fazla kişide ortaya çıktığı açık olarak kanıtlanmıştır. Hasta teşhisi konmuş kişilerin birinci dereceden akrabalarının 5-10%’da çölyak hastalığı ortaya çıkmaktadır. Çölyak hastalığı her iki cinste de görülebilir; bebeklikten, ileri yaşlara kadar hayatın herhangi bir safhasında ortaya çıkabilir.

Hastalığı başlatan unsurların iki adet olduğu gözlemlenmektedir: Genetik yatkınlık ve herhangi bir tetikleyici. Tetikleyici unsur çevresel (aşırı tahıl tüketimi), durumsal (yoğun stress), fiziksel (doğum veya ameliyat) veya patolojik(viral enfeksiyon) gibi çeşitli sebeplerden olabilir.

Çölyak hastalığının etkileri nelerdir?

Eğer dikkat edilmezse çölyak hastalığı hayatınızı tehlike altına sokabilir.

Çölyaklılar , daha çok besinlerin yeterli miktarda ince bağırsakta emilememesinden kaynaklanan rahatsızlıklara maruz kalırlar. Bu hastalıklar; diş eti hastalıkları, merkezi ve/veya çevresel sinir sistemi hastalıkları, pankreas hastalığı, iç kanamalar, organ düzensizlikleri (safra kesesi, karaciğer, ve dalak) ve jinekolojik düzensizlikler (adet görmede düzensizlikler veya nedensiz düşükler) olabilir. Doğurganlık da etkilenebilir. Bazı araştırmacılar çölyak hastalığının otizm, Aspargar Sendromu veya dikkat/konsantrasyon düzensizliği gibi zihinsel rahatsızlıklara da yol açabileceğine inanmaktadırlar.

Glutensiz diyet uygulamayan çölyak hastalarında kanser olma riski çok yüksektir.

Glutensiz diyet uygulamayan çölyak hastalarında görülen bir başka durum ise laktoz alerjisidir. Laktoz süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan şekere verilen isimdir. Sindirilmesi için ince bağırsakta bulunan villuslarda üretilen bir enzim gereklidir. Gluten villusları tahrip ettiği için doğal olarak bu enzim üretilemez ve laktoz sindirilemez. Bu durumda, çölyak hastaları süt ve süt ürünleriyle problem yaşamaya başlarlar.

Çölyak hastalığı nasıl teşhis edilir?

Bu konuda uygulanan en temel yaklaşım, 3 aşamalı tanımlamadır.

1. İnce bağırsağa biopsi yapılır. Eğer villus çıkıntıları tahrip olmuşsa 2. aşamaya geçilir.
2. Kişi 6 aylık glutensiz diyete alınır. 6. ayın sonunda tekrar biopsi yapılır. Biopsi sonucunda villus çıkıntılarında iyileşme tespit edilirse 3. aşamaya geçilir.
3. Bu aşamada, 6 ay boyunca, kişiye tekrar glutenli gıdalar yedirilir. 6. ayın sonunda yapılan biopside villuslarda hasar tespit edilmesi durumunda kişi çölyak hastası olarak tanımlanır.

Şunu da eklemek gerekir ki günümüzde çoğu doktor bu tanımlamanın 3. aşamasını gereksiz bulmakta ve uygulamamaktadır.

Çölyak hastalığının semptomları nelerdir?

Çölyak hastalarında semptomlar kişiden kişiye farklılık arz etmesiyle birlikte en yaygın olarak görülenleri aşağıdaki gibidir:

* Şişkinlik
* İshal veya kabızlık
* Kilo kaybı
* Abdominal ağrılar
* Vitamin eksikliğinden kaynaklanan problemler
* Anemi
* Kronik halsizlik
* Kemik ağrıları
* Kolay kırılan/çatlayan kemikler
* Deride kaşıntı, iğnelenme ve ürpermeyi içeren abnormal hassasiyet
* Edema
* Özellikle gözlere vuran baş ağrısı
* El ve ayak parmaklarında ürperme

Çölyak hastalığı nasıl tedavi edilir?

Çölyak hastalığının bilinen bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte, gluten içeren gıdalardan uzak durulup; ince bağırsakta bulunan villusların tahribata uğraması engellenerek hastalığın zararlı sonuçlarından kaçınılabilir.

Çölyak hastalığı ile ilintili başka hastalıklar da var mıdır?

Aşağıdaki hastalıkların çölyakla beraber görülme olasılığı yüksektir:

* Diyabet
* Graves Hastalığı
* Addison Hastalığı
* Kronik Aktif Hepatit
* Sjogren Sendromu

Bunun yanı sıra, kesin bir iyileşme kaydedilmemekle birlikte, glutensiz diyet uygulayan kişilerin astım, kronik hahsizlik sendromu, dikkatte düzensizlik (ADD) gibi bazı rahatsızlıklarında düzelme saptanmıştır.

Çölyak hastalığı ne sıklıkla görülmektedir?

Oran, her ülkede yaşayan halkın besin alışkanlıkları doğrultusunda değişiklik arz etmekle beraber, bazı yerlerde 75 kişide 1’e kadar çıkabilmektedir.

Çölyak hastası bir annenin bebek emzirmesi doğru mudur?

Herşeyden önce şunu tekrar hatırlatmakta fayda var: ÇÖLYAK BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİLDİR! Bu sebepten çölyak hastası bir annenin süt emzirmesi sonucu hastalığın bebeğe bulaşma olasılığı da yoktur.

Hangi alkollü içecekler güvenlidir?

Aşağıdaki içecekler yapıldıkları maddelerin gluten içermemesi nedeniyle kullanılabilir;

* Şarap
* Rom
* Tekila
* Sake

Malt olan hiçbir içecek içilemez; yani:

* Bira
* Viski
* Burbon
* Cin
* Likör vs...

içmeniz durumunda ertesi sabah baş ağrısından daha ciddi sorunlarla kaşılaşabilirsiniz.

Çölyak Derneği; 03.09.2009
İlgili Haberler
Crohn Hastalığı
16.05.2010
Gebelik ve İBH
16.05.2010
Ülseratif kolit
16.05.2010
Çölyak Hastalığı
03.09.2009
Sıcak çay kanser riskini arttırıyor
19.08.2009

Hastalıklar > Dahiliye, Vüdudumuz, Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz (KBB), Kalp Damar, Enfeksiyon Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Dermatoloji (Deri Hastalıkları), Ortopedi, Göz Hastalıkları, Üroloji (Bevliye), Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hastalıkları

Sağlık Rehberi > Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler (İstanbul), Tedavi Merkezleri, Doktorlar, Sağlık Sigortası, Tüp Bebek, Aile Sağlığı, Kadın, Güzellik ve Lazer Epilasyon, İlaç Şirketleri, Sağlık Dernekleri

Sağlık Kitapları > Sağlıklı ve Doğal Yaşam, Şifalı Bitkiler, Sağlıklı Beslenme, Zayıflama ve Diyet, Cinsellik Eğitimi, Hamilelik, Doğum ve Sezaryen, Bebek Bakımı ve Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Eğitimi ve Psikolojisi, Tıp Sözlükleri

Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine
lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

İletişim   |   Ekoorganik %100 Katkısız Ürünler   |   E-devlet uygulamalarına hızlı erişim