Sağlıklı Yaşam Cinsellik Şifalı Bitkiler Zayıflama Diyet Gebelik Doğum Sezaryen Çocuk Eğitimi

Haberler Anasayfa
 Genel Sağlık
 Çocuk Sağlığı
 Ağız ve Diş Sağlığı
 Cinsel Sağlık
 Kadın Sağlığı
 Gebelik
 Ruh Sağlığı
 Spor ve Sağlık
 Spor Aletleri
 Erkek Sağlığı
 Dengeli Beslenme ve Diyet
   Diyetler
   Dengeli Beslenme
   Vitaminler ve Mineraller
   Besin Değerleri
 Alerji ve Enfeksiyon
 Kalp ve Damar Sağlığı
 Göz Sağlığı
 Ortopedi
 Tamamlayıcı Tıp
 Cilt Sağlığı
 Sindirim Sistemi

Kefir ve Faydaları

Kefir, Kafkasya'da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür

Kefir, Kafkasya'da yaşayan insanların sıklıkla kullandıkları sütün mayalandırılmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür. Son yıllarda bu süt ürünü Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde de yapılmaya başlanmıştır.

Kefir yapımı için laktik asit ve streptokok grubundan bakterilerle, mayaların bulunduğu kefir daneleri gereklidir. Bugün kefir daneleri ülkemizdeki Ziraat Fakültelerinin Süt Teknolojisi Bölümlerinde hazırlanmaktadır. Kefir daneleri ılık suda (30-32°C) 3 saat ıslatılır. Bu süre içinde daneler su çekerek şişer. Yüzeyde şişerek karnabahar görünümü almış kefir daneleri alınır ve su ile yıkandıktan sonra sterilize edilmiş ve soğutulmuş yağsız süte, 1 kısım kefir danesi, 3 kısım süt olmak üzere aşılanır. Karışım, serince bir yerde (10-20 °C) 24 saat mayalanmaya bırakılır. Mayalanma sonunda yüzeydeki daneler artık çalışır duruma gelmiştir. Önceden kaynatılmış ve soğutulmuş (12-15 °C) sütün kilosuna bu danelerden 20-30 gr eklenerek üzeri temiz bir bezle kapatılır. Serin bir yerde (12-15 °C) 8-14 saat tutulur. Bu sürede sık sık karıştırılır ve sürenin sonunda süzülerek kefir daneleri ayrılır ve danesiz kısım şişelere konarak 1-2 gün bekletildikten sonra kullanılır. Kefirin tatlı olması istenirse, bekletme süresi kısa olur. Daneler 8-10 gün ıslak olarak saklanabilir. Uzun süre saklamak için tülbente sarılıp kurutulur. Kefir yapılacağında bu daneler yukarıdaki şekilde kullanılır.

İyi bir kefir, akıcı kıvamda, homojen ve parlak görünüşlüdür, mayalanma sırasında karbondioksit oluştuğundan köpüklüdür. Kefir serin yerde (buzdolabı) tutulmalıdır, oda sıcaklığında bozulur.

Kefirin besleyici değeri, yoğurt gibidir. Mayalanma sırasında içerisinde çoğalan yararlı bakteri ve mayalar, vücuda giren zararlı mikropların etkisini azaltabilmektedir. Özellikle, bağırsak enfeksiyonlarında (ishal, dizanteri kolera vb.) yararlıdır. Ayrıca sedef, egzama, çıban gibi deri hastalıklarında, yüksek tansiyonda kefirin yararlı olduğu bildirilmiştir.

Sütün kefir durumuna gelmesi için mayalanma sırasında sütün proteini kazeinde ve süt şekeri laktozda parçalanma olur. Bu nedenle süte göre kefirin sindirimi kolaydır. Laktozu sindiremedikleri için süt içtiklerinde karın ağrısı, ishal gibi belirti görülenler için uygun olur.

Kefirin bu yararlı etkileri bir ölçüde yoğurt için de söz konusudur. Kefir danelerinin temini ve yapımının yoğurda göre daha güç olması nedeniyle yoğurt gibi yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Türkiye Diyetisyenelr Derneği; 11.08.2009
İlgili Haberler
Kış Aylarında Sağlıklı Beslenme
07.01.2011
Balık ve Sağlık
07.01.2011
Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı
14.10.2010
Sıcak Yaz Mevsimi, Ramazan Ayı ve Beslenme
10.08.2010
Zayıflama İlaçları
01.08.2010
Sıfır Beden mi Sağlıklı Beden mi
13.04.2010

Hastalıklar > Dahiliye, Vüdudumuz, Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz (KBB), Kalp Damar, Enfeksiyon Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Dermatoloji (Deri Hastalıkları), Ortopedi, Göz Hastalıkları, Üroloji (Bevliye), Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hastalıkları

Sağlık Rehberi > Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler (İstanbul), Tedavi Merkezleri, Doktorlar, Sağlık Sigortası, Tüp Bebek, Aile Sağlığı, Kadın, Güzellik ve Lazer Epilasyon, İlaç Şirketleri, Sağlık Dernekleri

Sağlık Kitapları > Sağlıklı ve Doğal Yaşam, Şifalı Bitkiler, Sağlıklı Beslenme, Zayıflama ve Diyet, Cinsellik Eğitimi, Hamilelik, Doğum ve Sezaryen, Bebek Bakımı ve Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Eğitimi ve Psikolojisi, Tıp Sözlükleri

Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine
lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

İletişim   |   Ekoorganik %100 Katkısız Ürünler   |   E-devlet uygulamalarına hızlı erişim