Sağlıklı Yaşam Cinsellik Şifalı Bitkiler Zayıflama Diyet Gebelik Doğum Sezaryen Çocuk Eğitimi

Haberler Anasayfa
 Genel Sağlık
 Çocuk Sağlığı
 Ağız ve Diş Sağlığı
 Cinsel Sağlık
 Kadın Sağlığı
 Gebelik
   Gebelik Takibi
   Gebelikte Beslenme
 Ruh Sağlığı
 Spor ve Sağlık
 Spor Aletleri
 Erkek Sağlığı
 Dengeli Beslenme ve Diyet
 Alerji ve Enfeksiyon
 Kalp ve Damar Sağlığı
 Göz Sağlığı
 Ortopedi
 Tamamlayıcı Tıp
 Cilt Sağlığı
 Sindirim Sistemi

Gebelikte Beslenme Önerileri

Gebelikte beslenme hem anne adayının sağlığı, hem de bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çok önemlidir. Beslenmeye dikkat edilmediğinde anne adayları sonraki yıllarda da sürecek sağlık sorunları ile karşılaşabilmektedirler. Bebeklerde ciddi gelişim sorunları ile karşılaşılabilir.

  • Gebelik döneminde beslenmenizi yemek miktarı arttırmadan çeşitli gıdalardan farklı vitamin ve mineral alacak şekilde düzenleyebilirsiniz.

  • Çok zayıflık gibi, çok şişmanlıkta gebeliğinizi tehlikeye sokabilir. Gebelik süresince ideal kilo artışınızın 8 ile 15 kilo arasında olmasına dikkat etmelisiniz.

  • Gebelikte 3 ana öğünü atlamadan düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz. Eğer mide bulantısı, aşerme, kusma, mide ekşimesi gibi problemleriniz varsa öğünlerinizin sayısını arttırıp, yediğiniz miktarı azaltmanız gerekir. Çünkü açlık gebelik bulantınızın artmasına neden olabilir. Gebelikte bebeğin gelişiminde temel yapı taşı olan protein, kemik yapımı için gerekli olan demir, mineral ve vitaminlere olan ihtiyaç artar.

  • Artan protein ihtiyacınızı; et, tavuk, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt ve baklagillerden( nohut, fasulye, mercimek ) sağlayabilirsiniz.

  • Artan kalsiyum ihtiyacınız için normal beslenmenize ilaveten her gün 1 bardak süt / yoğurt yada 2 su bardağı ayran yada 2-3 kibrit kutusu kadar peynir yada 2-3 kaşık lor peyniri almanız yeterli olacaktır.

  • Artan demir ihtiyacınızı et, sakatat, ıspanak, pekmez, kuru meyve gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz. Ancak 6 aydan sonra artan demir ihtiyacı sadece beslenme ile karşılanamayacağından ilaveten doktorunuzun uygun gördüğü bir kan hapını da kullanmanız gerekmektedir.

  • Vitaminleri bol su ile yıkanmış taze sebze ve meyvelerden karşılayabilirsiniz.

  • Gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan kabızlık problemi için günde en az 8 bardak su içmek ve lifli gıdalarla beslenmek yardımcı olacaktır.

  • Gebelik boyunca yağ ve yağlı gıdalar azaltılmalıdır.Yağ ihtiyacınızı hayvansal yağlardan çok, bitkisel yağlardan karşılamalısınız.

  • Kek, bisküvi, hamur işleri yerine kepekli gıdalar, yeşil mercimek, kuru fasulye, bezelye gibi lif ve vitamin açısından zengin gıdalarla beslenmeniz daha uygun olur.

  • Tuz; tansiyon yükselmesine ve vücudunuzda su tutulmasına neden olacağından mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Şeker, fazla kilo alımına neden olacağından azaltılmalıdır. Taze meyveler yiyerek alacağınız şeker vücudunuz için yeterli olacaktır.

  • Salam, sosis, sucuk gibi içinde katkı maddeleri olan besinleri mümkün olduğunca az tüketmeye dikkat etmeniz gerekir.

  • Kırmızı etlerin ve kümes hayvanlarının etlerinin üzerinde kan izi kalmayacak şekilde iyice pişirilmesine dikkat etmelisiniz.Asla çiğ et yememelisiniz.

  • Çay, kahve içimini en aza indirmeniz yararlı olur.

  • Gebe olduğunuz halde sigara içmeniz, alkol kullanmanız, sigara içilen yerlerde bulunmanız sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından önemli sorunlara sebep olabilir.

  • Gebe olduğunuzdan şüpheleniyorsanız veya biliyorsanız doktora danışmadan hiçbir ilaç kullanmayınız.

  • Bursa Sağlık Müdürlüğü; 17.07.2009
    İlgili Haberler
    Gebelik Takibi : 6. Hafta
    15.05.2010
    Gebelik Takibi : 5. Hafta
    15.05.2010
    Anne Adayları ve Hamile Kadınlarda Beslenme
    29.01.2010
    Diyabet ve Gebelik
    03.09.2009
    Hamilelikte C Vitamini
    17.07.2009
    Gebelikte Beslenme Önerileri
    17.07.2009

    Hastalıklar > Dahiliye, Vüdudumuz, Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz (KBB), Kalp Damar, Enfeksiyon Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Dermatoloji (Deri Hastalıkları), Ortopedi, Göz Hastalıkları, Üroloji (Bevliye), Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hastalıkları

    Sağlık Rehberi > Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler (İstanbul), Tedavi Merkezleri, Doktorlar, Sağlık Sigortası, Tüp Bebek, Aile Sağlığı, Kadın, Güzellik ve Lazer Epilasyon, İlaç Şirketleri, Sağlık Dernekleri

    Sağlık Kitapları > Sağlıklı ve Doğal Yaşam, Şifalı Bitkiler, Sağlıklı Beslenme, Zayıflama ve Diyet, Cinsellik Eğitimi, Hamilelik, Doğum ve Sezaryen, Bebek Bakımı ve Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Eğitimi ve Psikolojisi, Tıp Sözlükleri

    Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

    MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
    Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine
    lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

    İletişim   |   Ekoorganik %100 Katkısız Ürünler   |   E-devlet uygulamalarına hızlı erişim