Sağlıklı Yaşam Cinsellik Şifalı Bitkiler Zayıflama Diyet Gebelik Doğum Sezaryen Çocuk Eğitimi

Haberler Anasayfa
 Genel Sağlık
 Çocuk Sağlığı
 Ağız ve Diş Sağlığı
 Cinsel Sağlık
 Kadın Sağlığı
   Kadın Hastalıkları
   Doğum Kontrolü
   Menapoz
 Gebelik
 Ruh Sağlığı
 Spor ve Sağlık
 Spor Aletleri
 Erkek Sağlığı
 Dengeli Beslenme ve Diyet
 Alerji ve Enfeksiyon
 Kalp ve Damar Sağlığı
 Göz Sağlığı
 Ortopedi
 Tamamlayıcı Tıp
 Cilt Sağlığı
 Sindirim Sistemi

Doğum Kontrolü: Etken Yöntemler

Kadının yumurta hücresi ile erkek tohum hücresinin birleşmesine mani olan uygulamalara gebeliği önleyici yöntemler denimlekte

Erkeklerde Kanalların Bağlanması (Vazektomi)

Çok etkili ve sürekli bir yöntemdir. Artık başka çocuk istemiyen çiftler bu yöntemi uygulayabilir. Kanalların bağlanmasının geri dönüş ihtimali düşüktür. Kanalların kapatılması spermlerin (tohum hücrelerinin) meniye karışmasını önler böylece gebeliğin oluşması engellenmiş olur.

Kanalların Bağlanması sonrası erkekte sertleşme ve boşalma önceki gibi devam eder. Cinsel hayatında değişiklik olmaz.

Uygulaması kısa sürer (Yaklaşık 20 dk'dır). İşlem lokal anestezi ile yapılır; erkek bu sırada ağrı ya da rahatsızlık hissetmez. Doktor tarafından uygulanır. Hastanede yatmayı gerektirmez.

Uygulamadan sonraki iki ay, başka bir yöntemle korunmalıdırlar. Genellikle uygulamadan sonraki 20-30 boşalma meni içinde kalan spermlerin tamamen atılmasını sağlar.

Kadınlarda Tüplerin Bağlanması (Tüpligasyonu)
adınların yumurtalık kanallarının (tüplerin) bağlanmasıdır.

Çok etkili bir yöntemdir. Artık hiç çocuk istemeyen aileler içindir. Uygulandıktan sonra kadın artık gebe kalamaz.

Uygulanması kolaydır, hastanede yatmayı gerektirmez. Tüplerin bağlanması, cinsel hayatı, adet düzenini etkilemez.



Doğum kontrol hapları
Kadınların kullandığı bir yöntemdir. Yumurtalıklardan yumurta atılmasını engelleyerek gebeliği önler. Unutmadan her gün düzenli olarak alındığında gebelikten koruyan çok etkili bir yöntemdir. Kadın kullanmaya başlamadan önce bir sağlık kuruluşunda muayene olmalıdır. Her yaştaki kadın, hap kullanabilir.
Emziren kadınların kullanabileceği anne sütünü etkilemiyen gebeliği önleyici haplar da vardır. Haplar bırakıldıktan sonra kadın yine gebe kalır.

Üç aylık ve Bir aylık İğneler
Kadınların kullandığı, gebelikten koruyucu iğnelerdir. Çok yüksek oranla gebelikten koruyan bir yöntemdir. Üç ayda bir ve ayda bir uygulanan çeşitleri vardır. Kadında yumurtalıklardan yumurta atılmasını önleyerek gebelikden korur. Uygulanması kolaydır. Her yaştaki kadın bu yöntemi kullanabilir. Emziren anneler 3 aylık iğneleri tercih etmelidir. Kadının kullanmaya başlamadan önce bir sağlık kuruluşunda muayene olması yararlıdır.

İğnelerin kullanılması bırakıldıkdan kısa bir süre sonra kadın gebe kalabilir.

Deri Altı Çubukları (Norplant)
adınların kullandığı, kolun içine deri altına yerleştirilen altı adet ince yumuşak çubuktur. Koruyucu etkisi çok yüksektir. 5 yıl süre ile gebelikden korur.

Küçük bir cerrahi işlemle doktor tarafından kolayca uygulanır. Deri altına yerleştirilen çubuklar gözle görülmez, ancak elle hissedilebilir. Emzirenler dahil her yaştaki kadın bu yöntemi kullanabilir. Çubuklar çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kadın yine gebe kalabilir.

Rahim içi araç (RİA)
Kadınların kulladığı, rahim içine yerleştirilen küçük plastik bir araçtır. Kolayca uygulanır ve istendiğinde çıkartılır. Çok etkili bir yöntemdir.

Rahim içi araçlar 10 yıla kadar gebelikten korur, koruma süresi sonunda, gebelik istenmiyorsa beklemeksizin hemen bir yenisi uygulanır. Rahim ,içi araç çıkarıldıktan sonra kadın hemen gebe kalabilir.

Kondom (Prezervatif, Kaput, Kılıf)
Cinsel ilişki sırasında erkeğin kullandığı, erkek cinsel organına (penis) geçirilen çok ince lastikten bir kılıftır. Kamış hazneye temas etmeden hemen önce, sertleşmiş durumdayken takılmalıdır.

Kullanılan kondom atılmalıdır. Her cinsel ilişkide bir yenisi kullanılmalıdır.

Her ilişkide ve doğru kullanıldığında gebelikten yüksek bir oranda korur. Kullanılmadığında kadın gebe kalabilir.

Kullanmaya başlamadan önce sağlık kontrolü gerekmez, yan etkisi ve zararı yoktur.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara (frengi, bel soğukluğu, AİDS gibi) karşı da koruyucudur.

Diyafram
adınların kullandığı bir yöntemdir. Bir tür plastikten kubbe şeklinde bir araçtır. Kadın tarafından cinsel ilişkiden önce rahim ağzına takılır. Hazneye boşalan sparmlarin geçişini önleyerek gebelikten korur.

Kullanılması için kadının sağlık personelinden eğitim alması gerekir. Temizliği çok önemlidir. Cinsel ilişkiden sonra 6 saat çıkarılmamalıdır. Kullanılmadığında hemen gebe kalınabilir.

Türkiye Aile Planlaması ve Derneği Vakfı; 17.07.2009
İlgili Haberler
2011 Kadın Kanserleri Yılı
01.04.2011
40 Yaş Üzeri Kadınlarda Beslenme ve Sağlık
01.02.2010
Kanser Taraması
01.02.2010
Doğum Kontrolü: Sakıncalı Uygulamalar
17.07.2009
Doğum Kontrolü: Etkisi Tartışmalı Yöntemler
17.07.2009
Doğum Kontrolü: Az Etkili Yöntemler
17.07.2009

Hastalıklar > Dahiliye, Vüdudumuz, Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz (KBB), Kalp Damar, Enfeksiyon Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Dermatoloji (Deri Hastalıkları), Ortopedi, Göz Hastalıkları, Üroloji (Bevliye), Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hastalıkları

Sağlık Rehberi > Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler (İstanbul), Tedavi Merkezleri, Doktorlar, Sağlık Sigortası, Tüp Bebek, Aile Sağlığı, Kadın, Güzellik ve Lazer Epilasyon, İlaç Şirketleri, Sağlık Dernekleri

Sağlık Kitapları > Sağlıklı ve Doğal Yaşam, Şifalı Bitkiler, Sağlıklı Beslenme, Zayıflama ve Diyet, Cinsellik Eğitimi, Hamilelik, Doğum ve Sezaryen, Bebek Bakımı ve Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Eğitimi ve Psikolojisi, Tıp Sözlükleri

Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine
lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

İletişim   |   Ekoorganik %100 Katkısız Ürünler   |   E-devlet uygulamalarına hızlı erişim