Sağlıklı Yaşam Cinsellik Şifalı Bitkiler Zayıflama Diyet Gebelik Doğum Sezaryen Çocuk Eğitimi

Haberler Anasayfa
 Genel Sağlık
 Çocuk Sağlığı
 Ağız ve Diş Sağlığı
 Cinsel Sağlık
 Kadın Sağlığı
   Kadın Hastalıkları
   Doğum Kontrolü
   Menapoz
 Gebelik
 Ruh Sağlığı
 Spor ve Sağlık
 Spor Aletleri
 Erkek Sağlığı
 Dengeli Beslenme ve Diyet
 Alerji ve Enfeksiyon
 Kalp ve Damar Sağlığı
 Göz Sağlığı
 Ortopedi
 Tamamlayıcı Tıp
 Cilt Sağlığı
 Sindirim Sistemi

Aile Planlaması

Aile planlaması, bir ailenin ihtiyaç ve kaynaklarını önceden tahmin ederek, kendi arzusu ile istediği sayıda ve istediği zaman çocuk sahibi olmak suretiyle ihtiyaç ve kaynakları arasında bir denge kurmasıdır

Aile ve planlama kelimelerinin birleşiminden meydana gelen bir kavramdır. Planlama, yapılması düşünülen iş için , bu işi istenilen şekilde yapabilmek amacıyla gerekli olan ihtiyaçları ve kaynakları tahmin etmek ve bunları mevcut imkanlar dahilinde en şekilde düzenlemektir.
Bu duruma göre aile planlaması, bir ailenin ihtiyaç ve kaynaklarını önceden tahmin ederek, kendi arzusu ile istediği sayıda ve istediği zaman çocuk sahibi olmak suretiyle ihtiyaç ve kaynakları arasında bir denge kurmasıdır.

Bilgilendirme-Eğitim-Uygulama hizmetleri sağlamak.

Topluma, ailelere gebeliği önleme yöntemleri hakkında bilgi vermek ve bu konuda gerekli eğitimi yaparak uygulama imkanları sağlamak.

Gebelik Aralığını Ayarlamak

Sık doğum yapmak annenin sağlığını bozan bir olaydır. En sağlıklı anne için bile iki doğum arasında en az 2-3 yıllık bir süre olmalıdır. Yani bir bebeğin doğumundan sonra 2-3 yıl gebe kalınmamalıdır. Ancak o zaman anne geçirdiği gebeliğin etkisinden kurtulup normale döner. Unutmamalıdır ki, eğer annenin kansızlık ya da başka bir hastalığı varsa bu gebelik aralığı daha uzun olmalıdır. Öyle ise aile planlaması, gebelik aralığının ayarlanması için en iyi yöntemdir.

Aşırı Doğurganlığı Önlemek

Çok sayıda doğum yapmak anne sağlığını bozan bir olaydır. Yapılan incelemelere göre üçüncü doğumdan sonra gebelik ve doğumla ilgili tehlikeler artmaktadır. Özellikle beşinci doğumdan sonra tehlike görülme sıklığı, anne ve bebeğin ölüm riski daha da artar. O halde aşırı doğurganlığı önleyerek, anne sağlığını korumak için de aile planlaması yöntemlerinin uygulanmasına gerek vardır.

Bedenen ve Ruhen Sağlıklı Çocuklar Yetiştirmek

Ailedeki çocuk sayısı çok fazla olmaz ise aile bu çocuklara yeterince zaman ayırıp maddi manevi gereksinimlerini daha iyi bir biçimde karşılayabilir. Bunun anlamı topluma bedenen ve ruhen sağlıklı çocukların yetiştirilmesidir. Yani aile planlaması yöntemlerinin kullanılması ile bu amaca da ulaşılır.

Doğum Yaşını Ayarlamak

20 yaşından önce ve 35 yaşından sonra yapılan doğumlar, anne ve çocuk ölümlerini önemli ölçüde artırmakta, özellikle 35 yaşından sonra yapılan doğumlarda bebeklerdeki doğuştan sakatlıkların oranı yükselmektedir. Aile planlaması bu açıdan da anne ve çocuk sağlığını korumayı amaçlamaktadır.

İstenmeyen Gebeliklerin Önlenmesi

İstenmeyen gebelikler çoğu kez, isteyerek yapılan düşükle sonlandırılır. Düşük yapma kadın sağlığı açısından sakıncalıdır. Özellikle ehil olmayan kişiler tarafından,sağlıksız koşullarda yapıldığında kadını ölüme bile götürebilir. İstenmeyen gebeliklerin önlenmesinde de aile planlaması yöntemlerinin kullanılması en sağlıklı yoldur.

Sağlıklı, Mutlu, İyi Eğitilmiş İnsan Yetiştirmek

Aile Planlaması nüfus artış hızını yavaşlatarak toplumumuzun sağlıklı, iyi eğitilmiş ve ekonomik olanakları yeterli kişilerden oluşmasına da katkıda bulunur.

Çocuk Sahibi Olmayan Ailelere Yardımcı Olmak

Aile Planlamasının diğer bir amacı da çocuk sahibi olamayan ailelere yardım etmek, yol göstermektir.

Türkiye Aile Planlaması Derneği; 17.07.2009
İlgili Haberler
2011 Kadın Kanserleri Yılı
01.04.2011
40 Yaş Üzeri Kadınlarda Beslenme ve Sağlık
01.02.2010
Kanser Taraması
01.02.2010
Doğum Kontrolü: Sakıncalı Uygulamalar
17.07.2009
Doğum Kontrolü: Etkisi Tartışmalı Yöntemler
17.07.2009
Doğum Kontrolü: Az Etkili Yöntemler
17.07.2009

Hastalıklar > Dahiliye, Vüdudumuz, Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz (KBB), Kalp Damar, Enfeksiyon Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Dermatoloji (Deri Hastalıkları), Ortopedi, Göz Hastalıkları, Üroloji (Bevliye), Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hastalıkları

Sağlık Rehberi > Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler (İstanbul), Tedavi Merkezleri, Doktorlar, Sağlık Sigortası, Tüp Bebek, Aile Sağlığı, Kadın, Güzellik ve Lazer Epilasyon, İlaç Şirketleri, Sağlık Dernekleri

Sağlık Kitapları > Sağlıklı ve Doğal Yaşam, Şifalı Bitkiler, Sağlıklı Beslenme, Zayıflama ve Diyet, Cinsellik Eğitimi, Hamilelik, Doğum ve Sezaryen, Bebek Bakımı ve Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Eğitimi ve Psikolojisi, Tıp Sözlükleri

Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine
lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

İletişim   |   Ekoorganik %100 Katkısız Ürünler   |   E-devlet uygulamalarına hızlı erişim