Sağlıklı Yaşam Cinsellik Şifalı Bitkiler Zayıflama Diyet Gebelik Doğum Sezaryen Çocuk Eğitimi

Haberler Anasayfa
 Genel Sağlık
 Çocuk Sağlığı
 Ağız ve Diş Sağlığı
 Cinsel Sağlık
 Kadın Sağlığı
 Gebelik
 Ruh Sağlığı
   Psikolojik Hastalıkları
   Psikolojik Gelişim
 Spor ve Sağlık
 Spor Aletleri
 Erkek Sağlığı
 Dengeli Beslenme ve Diyet
 Alerji ve Enfeksiyon
 Kalp ve Damar Sağlığı
 Göz Sağlığı
 Ortopedi
 Tamamlayıcı Tıp
 Cilt Sağlığı
 Sindirim Sistemi

Şizofreni ve Beynin Fiziksel Durumu

Şizofreniye Beyindeki Fiziksel Bir Anormallik mi Neden Olmaktadır sorununnu yanıtı üzerine bir makale


Nöro-görüntüleme teknolojisindeki dramatik ilerlemeler, bilim adamlarının canlı kişilerde beyin yapısı ve fonksiyonunu araştırmaya izin vermektedir.

Şizofrenili kişilerde yapılan birçok çalışma, beynin yapısında (örneğin, beynin içindeki ventrikül adı verilen sıvı dolu boşluklarda genişleme ve belirli beyin bölgelerinde küçülme) veya fonksiyonunda (örneğin, belirli beyin bölgelerinde metabolik aktivitede azalma) anormallikler olduğunu bulmuştur. Bu anormalliklerin oldukça hafif olduğu ve bütün şizofrenili kişiler için karakteristik olmadığı yada sadece bu hastalığı olan bireylerde görülmediği vurgulanmalıdır.

Ölümden sonra beyin dokusunda yapılan mikroskopik çalışmalar da şizofrenili kişilerin beyin hücrelerinin dağılımında veya sayısında küçük değişimler olduğunu göstermiştir. Bu değişimlerin birçoğunun (ama tümünün değil) kişi hastalanmadan önce mevcut olduğu ve şizofrenin kısmen beyin gelişimindeki bir bozukluk olduğu düşünülmektedir.

National Institute of Mental Health (NIMH) [Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü] tarafından fonla desteklenen araştırmalar yapan gelişim nörobiyologları, şizofreninin fetal gelişim sırasında nöronların uygun olmayan bağlantılar oluşturmaları sonucunda ortaya çıkan bir bozukluk olabileceğini bulmuşlardır. Bu hatalar ergenliğe kadar örtülü kalabilir ve olgunlaşmanın bu kritik aşamasında beyindeki normal değişimler ile hatalı bağlantılar arasında ters bir etkileşim meydana gelebilir.

Bu araştırma, gelişim anormalliğiyle ilgili bazı prenatal faktörlerin saptanmasına yönelik çabaları teşvik etmiştir.
Başka çalışmalarda, beyin görüntüleme tekniklerini kullanan araştırmacılar, hastalığın başlamasından önce mevcut olabilecek erken biyokimyasal değişimlere ilişkin kanıtlar bulmuşlardır. Bunlar semptomların ortaya çıkmasıyla ilgili olması en muhtemel nöral devrelerin incelenmesini hızlandırmıştır. Şimdilerde, bilim adamları moleküler düzeyde çalışarak beyin gelişimindeki ve beyin fonksiyonunu düzenleyen nörotransmiter sistemlerindeki anormalliklerin genetik temelini araştırmaktadırlar.

Şizofreni Gönüllüleri ve Dayanışma Derneği; 15.05.2010
İlgili Haberler
Şizofreni ve Beynin Fiziksel Durumu
15.05.2010
Çocuk İstismarı
15.05.2010
Şizofreni
19.07.2009
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)
19.07.2009

Hastalıklar > Dahiliye, Vüdudumuz, Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz (KBB), Kalp Damar, Enfeksiyon Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Dermatoloji (Deri Hastalıkları), Ortopedi, Göz Hastalıkları, Üroloji (Bevliye), Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hastalıkları

Sağlık Rehberi > Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler (İstanbul), Tedavi Merkezleri, Doktorlar, Sağlık Sigortası, Tüp Bebek, Aile Sağlığı, Kadın, Güzellik ve Lazer Epilasyon, İlaç Şirketleri, Sağlık Dernekleri

Sağlık Kitapları > Sağlıklı ve Doğal Yaşam, Şifalı Bitkiler, Sağlıklı Beslenme, Zayıflama ve Diyet, Cinsellik Eğitimi, Hamilelik, Doğum ve Sezaryen, Bebek Bakımı ve Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Eğitimi ve Psikolojisi, Tıp Sözlükleri

Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine
lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

İletişim   |   Ekoorganik %100 Katkısız Ürünler   |   E-devlet uygulamalarına hızlı erişim