Sağlıklı Yaşam Cinsellik Şifalı Bitkiler Zayıflama Diyet Gebelik Doğum Sezaryen Çocuk Eğitimi

Haberler Anasayfa
 Genel Sağlık
   Son Dakika
   Hastalıklar
   Organ Nakli
   Hormonlar
 Çocuk Sağlığı
 Ağız ve Diş Sağlığı
 Cinsel Sağlık
 Kadın Sağlığı
 Gebelik
 Ruh Sağlığı
 Spor ve Sağlık
 Spor Aletleri
 Erkek Sağlığı
 Dengeli Beslenme ve Diyet
 Alerji ve Enfeksiyon
 Kalp ve Damar Sağlığı
 Göz Sağlığı
 Ortopedi
 Tamamlayıcı Tıp
 Cilt Sağlığı
 Sindirim Sistemi

Anti-Bakteriyel Jeller

Son günlerde sık sık tanıtımlarına rastladığımız ve H1N1 virüsünü yaygınlaşması ile kullanımı artan antibakteriyel el temizleme jeli, sıvısı, köpüğü gibi ürünler hakkındaki Sağlık Bakanlığı bir açıklama yayınladı

Yürürlükteki Kozmetik Kanunu’nun yayım tarihi olan 30 Mart 2005 tarihinden bu yana, üretici (imalatçı/ ithalatçı) beyan ve yükümlülüğü ile Bakanlığımız denetim ve piyasa kontrolü sistemine dayanan 5324 sayılı Kozmetik Kanunu doğrultusunda Bakanlığımıza yapılan bildirimler, ürününün, piyasada kontrol edilmek üzere Bakanlığımız kayıtlarına geçtiği anlamına gelen “Bildirim Kabul Belgesi” düzenlenerek kayıt altına alınmaktadır. Söz konusu belgenin düzenlenmiş olması ile birlikte üretici mevzuata uygun özellik ve kalitede ürettiği ürünleri piyasaya arz etme konusunda sorumluluk almış olmaktadır. Mevzuata uygun olmayan durumlarda Bakanlığımız müdahil olmaktadır.

5324 sayılı Kozmetik Kanunu’nda yer alan kozmetik ürün tanımı: “İnsan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeler” şeklindedir.


Yaşanmakta olan H1N1 pandemisi dolayısıyla piyasada kullanımı artan antibakteriyel el temizleme jeli, sıvısı, köpüğü vb. ürünlerin, Bakanlığımıza 5324 sayılı Kozmetik Kanunu doğrultusunda bildirimlerinin yapılmasına rağmen, ambalaj ve tanıtım materyallerinde:

  • H1N1, Hepatit, H1N5, AIDS vb. türünden enfeksiyon hastalıklarına karşı etkili,

  • Antimikotik,

  • Virüs, küf, mantar vb. mikroorganizmalara karşı etkili ,

  • Bakterisid, antiviral, domuz gribine karşı vb.


  • türünden kozmetik ürünlerin, ilgili mevzuatta yer aldığı şekliyle sınırlı tanımı ve kapsamı dışındaki ibarelerin kullanılması yoluyla, tüketicinin yanıltıldığı ve halk sağlığını tehdit edici durumların oluştuğu tespit edilmiştir.

    5324 sayılı Kanun doğrultusunda yapılan piyasa kontrollerinde Mevzuata aykırılığı tespit edilen kozmetik firmaları hakkında idari işlem başlatılmaktadır. Yukarıdaki tanıtım bilgilerini içeren ve dezenfektan veya antiseptik amaçlı olarak piyasaya arz edilmek istenen ürünler için, Bakanlığımız İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı’na “Ara Ürün İzin Belgesi” almak üzere başvuruda bulunulması gerekmektedir.

    Anti-bakteriyel amaçlı olarak piyasaya arz edilen kozmetik tanımına uygun ürünlerin,

  • çocuklardan uzak tutulması, kullanılması gerekiyor ise ebeveyn kontrolünde kullanılmasına,

  • gözle temas ettirilmemesi,

  • yanıcı/ parlayıcı olduğuna ilişkin uyarıların ambalaj üzerinde bildirilmesi gerekmektedir.


  • Kişisel temizlik için ellerin öncelikle su ve sabun ile yıkanması, susuz kullanılan ürünlerin ise su bulunmayan ortamlarda tercih edilmesi önemlidir.


    Anti-bakteriyel ürünlerin gereksiz yere kullanımında direnç gelişebileceğinin ve bakteri kaynaklı hastalıkların yaygınlaşabileceğinin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

    Sağlık Bakanlığı; 25.11.2009
    İlgili Haberler
    1 Aralik Dünya AIDS Günü
    01.12.2013
    Kızamık Salgını ve Aşılama
    20.05.2011
    “Nişasta Bazlı Şeker”le İlgili Bilim Kurulu Raporu
    20.05.2011
    Sigara Bırakma Tedavisi Destek Programı
    02.05.2011
    Tüberküloz Günü
    24.03.2011
    Aile Hekimliği
    07.12.2010

    Hastalıklar > Dahiliye, Vüdudumuz, Kadın Hastalıkları, Çocuk Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz (KBB), Kalp Damar, Enfeksiyon Hastalıkları, Genel Cerrahi, Nöroloji, Dermatoloji (Deri Hastalıkları), Ortopedi, Göz Hastalıkları, Üroloji (Bevliye), Göğüs Hastalıkları, Psikiyatri, Diş Hastalıkları

    Sağlık Rehberi > Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri, Özel Hastaneler (İstanbul), Tedavi Merkezleri, Doktorlar, Sağlık Sigortası, Tüp Bebek, Aile Sağlığı, Kadın, Güzellik ve Lazer Epilasyon, İlaç Şirketleri, Sağlık Dernekleri

    Sağlık Kitapları > Sağlıklı ve Doğal Yaşam, Şifalı Bitkiler, Sağlıklı Beslenme, Zayıflama ve Diyet, Cinsellik Eğitimi, Hamilelik, Doğum ve Sezaryen, Bebek Bakımı ve Anne Çocuk Sağlığı, Çocuk Eğitimi ve Psikolojisi, Tıp Sözlükleri

    Şifalı Bitkiler > Bitkiler, Bitki Çayları, Meyveler, Sebzeler, Baharatlar

    MedikalSözlük sadece sağlık hakkında daha geniş ve doğru bilgilenmenizi amaçlar.
    Sağlık probleminiz olduğunu fark eder etmez kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmak yerine
    lütfen gecikmeden doktorunuza başvurunuz!

    İletişim   |   Ekoorganik %100 Katkısız Ürünler   |   E-devlet uygulamalarına hızlı erişim